Elke relatie heeft zijn goede en mindere periodes. Een gezin runnen is niet zo simpel als velen denken. Wanneer het slechter gaat binnen de relatie, verklaren we dit veelal als normaal, doch zijn dit de periodes waarbinnen de meeste problemen zoals overspel op de loer liggen. Als de negatieve spiraal zich lang genoeg kenbaar kan maken, vergroot dit de kans, op mogelijke ontrouw van de partner. Niet dat dit een reden mag zijn, om overspel te plegen, maar het werkt dit zeker in de hand. Het is dus maar al te gemakkelijk om het overspel op één van de partners te gaan steken. In een relatie ben je met twee, waardoor jullie problemen ook langs twee kanten komen. Indien je bereid bent om jouw relatie na overspel terug op de rails te krijgen zullen deze tips je zeker kunnen verder helpen. Ergens verdwijnt de gedachte van ontrouw nooit geheel uit ons brein, maar we kunnen er zeker mee leven. Sterker nog, veel koppels komen er sterker uit vanaf ze beslist hebben om terug voor hun relatie te gaan.

 

De ruzie(s) i.v.m. het overspel

Vanaf het overspel bekend is zullen er heel wat ruzies volgen. De fundamenten van de relatie zijn drastisch aangetast, waardoor de partner die bedrogen is, zijn vertrouwen kwijt is. Intiem zijn wordt in de meeste gevallen als exclusief aanzien. Het is niet de bedoeling dat je er zomaar op los gaat neuken. Hetzelfde geldt voor je partner en automatisch verwachten we dit in een relatie, wat de relatie op zich ook speciaal maakt. Het is dus niet verwonderlijk dat het uitkomen van overspel een rollercoaster aan emoties zal teweegbrengen.

Allerlei vragen dringen zich op en het is belangrijk dat die zo snel mogelijk opgelost raken. Op dit moment is eerlijkheid cruciaal, zodat de partner die bedrogen is, daar een beeld van kan schetsen. Wie op dit ogenblik zelfs niet volledig eerlijk met de partner is, zorgt ervoor dat dit overspel, een blijvende rol in jullie relatie zal blijven spelen. Bespaar geen details om de andere te sparen, want nu moet alles er uit!

Deze ruzies zullen op zijn minst een paar dagen worden voortgezet. De partner die het overspel moet slikken heeft namelijk een uitlaatklep nodig, om de emoties naar buiten te laten. Partners willen zich veilig voelen en de beste manier om dit naar de vaantjes te helpen is door overspel te plegen. Het kwetst je partner in die mate dat de relatie nooit meer als hetzelfde zal aanvoelen. De vele ruzies zijn dus wel het minste, dat de partner die overspel gepleegd heeft, zal moeten ondergaan.

 

Waarom is dit overspel kunnen gebeuren?

Een natuurlijke reactie die naar boven komt, hoewel ze weinig rede aan de dag zal kunnen leggen. Het heeft geen zin om een reden achter het overspel te gaan zoeken. De pleger van ontrouw heeft (on)bewust de makkelijkste weg gekozen om de relatieproblemen aan te pakken. Hoezeer deze ook ongelukkig in de relatie vertoefde maakt op zich weinig uit. Indien deze de problemen niet met de partner besproken heeft, en zijn heil op een ander gaan zoeken is, blijft het verkeerd in die mate, dat hiermee het basisbeginsel van de relatie is geschonden.

Partners moeten zich veilig en vertrouwd voelen. Zonder deze twee begrippen houdt geen enkele relatie stand. Ook is het absoluut normaal dat de persoon met wie het  overspel gepleegd is, als hemels wordt ervaren. Je kan deze persoon namelijk niet vergelijken met iemand die dagelijks thuis een huishouden moet runnen, waarbij kinderen en familie centraal staan. Probeer het gedrag van ontrouw dan ook niet te rationaliseren. Er is geen verklaring waarom dit is kunnen gebeuren en het heeft weinig tot niets met de partner die bedrogen is te maken. Het was een misstap en dat is alles wat je hierover kan zeggen.

 

Hoe verwerken?

Tijd heelt niets als je alles op zijn beloop laat. Overspel is een harde dobber in de relatie die mogelijk alles op het spel zet. Buiten de eerlijkheid van de partner die het overspel gepleegd heeft, is het belangrijk, dat hij of zij hiervoor de verantwoordelijkheid draagt. Met een simpel gesprek en “het spijt me” kom je hier niet vanaf. Biecht alles op en verwacht je aan een hele resem vragen. Eens dit voorbij is moeten jullie doorgaan.

Het heeft geen zin om het overspel steeds weer op tafel te gooien. Vanaf alles is uitgelegd moeten jullie terug aan de fundamenten van de relatie beginnen werken. Vertrouwen staat hierbij centraal met daarachter pas de liefde. Verwacht niet van je partner als je die bedrogen hebt, dat ze onmiddellijk in je armen zal springen. Iedereen heeft een ander verwerkingsproces zodat het onmogelijk is om hier een bepaalde tijd op te kleven.

Jullie zullen geduld moeten opbrengen en er blijft een kans dat het nooit meer goedkomt. Hou dit toch steeds in het achterhoofd. Sommige mensen kunnen hier gewoonweg niet mee leven wat uiteraard te begrijpen is. Het kan ook zijn dat de partner die bedrogen is bepaalde voorwaarden stelt. Hoe onredelijk die in het begin ook mogen zijn, accepteer die en ga verder. Om het verwerkingsproces na overspel te doen slagen moeten beide partners op dezelfde golflengte zitten. Dit bereik je echter alleen door te praten en naar elkaar te luisteren.

Op dit ogenblik staat alleen de relatie in het middelpunt. Laat alles wijken en werk samen aan een nieuwe relatie nadat je de ouwe hebt afgesloten. Dit kan wel eens, dat nieuwe begin zijn, waar jullie altijd van gedroomd hebben. Zelfs als er een kind uit het overspel ontsproten wordt, moeten jullie begrijpen, dat dit steeds een deel van jullie leven zal blijven uitmaken.

 

Seks en intimiteit na overspel

Opnieuw intiem met elkaar zijn is een grote uitdaging. Zeker voor de partner die het overspel heeft moeten ervaren. Vergeet niet dat de seks en intimiteit enkel kunnen terugkomen als het vertrouwen voldoende gefundeerd is. Bij sommige koppels kan dit maanden aanslepen, maar dat wil niet zeggen dat het allemaal verloren is. Het verwerkingsproces moet in die mate voltooid zijn, zodat intimiteit terug zijn intrede kan doen.

In het begin kan dit wat stuntelig aanvoelen, maar dit vlot wel, nadat jullie terug de routine in jullie seksleven hebben gevonden. Laat het overspel wel geen reden zijn om de seks te blijven uitstellen. Op een bepaald punt moet dit terug komen, ook al voelt het nog vreemd aan. Indien je je nog geblokkeerd voelt is de tijd echter nog niet aangebroken.

Praat hier wel over zodat jullie beiden verstaan dat het nog opgekropt zit. Met praten zullen jullie elkaar begrijpen en waar nodig kunnen bijsturen. Wees vooral niet vijandig of met de vinger wijzend, want dit vergroot enkel, de afstand tussen elkaar.

 

Als het toch niet meer gaat…

Ik ga eerlijk met je zijn. Niet altijd komt het na overspel terug goed als koppel. Zeker als dit meermaals heeft plaatsgevonden. Indien jij je in deze situatie bevindt, wees dan volwassen genoeg, om elkaar de vrijheid te laten die er verwacht wordt. Zeker als er kinderen in het spel zijn is het vooral belangrijk ten alle tijde je kalmte te bewaren. Zij hebben namelijk niets met jullie problemen te maken. Het is niet hun fout en het zal zo al zwaar genoeg zijn.

Soms kan een tijdje van elkaar wonderen verrichten, soms ook niet. Het is namelijk geen exacte wetenschap omdat elk persoon verschillend is. Wat het ook moge zijn, neem het zoals het komt en ga verder met je leven. Gelukkig alleen wonen is soms beter dan ongelukkig samen.

 

Gedeelde verantwoordelijkheid

Bij overspel kunnen we er veelal van uitgaan, dat beide partners, een zekere verantwoordelijkheid dragen. Na het vele praten moeten jullie ook voor een nieuw begin kunnen gaan. Maak er een heuse plechtigheid van, want dat is het ook! Jullie zijn nu één van die weinige koppels die weten wat ze vooral niet meer moeten doen. Leer uit jullie fouten en probeer er elke dag terug voor elkaar te zijn. Je partner is het belangrijkste in je leven, geef hem of haar dan ook het leven dat je geliefde wil.

De persoon die het overspel gepleegd heeft moet begrijpen dat vluchten van problemen niet langer een optie is. Bij problemen moet er gepraat en geluisterd worden. Het zal niet altijd gaan hoe je wil, maar het totale succes zal immens vergroot worden. Probeer het verleden te begraven, en hoewel je daar nog aan zal denken, hoeft dit niet jullie toekomst als koppel te hypothekeren.

Op relatieforum hebben we een speciale rubriek die volledig aan het vreemdgaan gewijd is. Leer mee hoe andere koppels de turbulentie binnen hun relatie overwonnen hebben. Post gerust hieronder of op het forum je eigen verhaal zodat we jou specifieker kunnen begeleiden. Indien je dit graag niet met de wereld wil delen kan je nog steeds in onze premium forums terecht.

Alvast veel succes met jullie nieuwe relatie!