Fiets kopen en de oorsprong van dit vervoersmiddel

De fiets is niet meer weg te denken in Nederland. Dagelijks trekken miljoenen mensen met de fiets naar werk of school. De fiets is niet altijd zo populair geweest. In dit artikel bespreken we hoe de fiets als vervoersmiddel is ontstaan en hoe de fiets in de loop der jaren is veranderd. Wilt u een fiets kopen? Een fiets kopen bent u aan het juiste adres bij Atlas fietsen.

De loopfiets

De voorganger van de hedendaagse fiets is de loopfiets. Deze fiets heeft weinig weg van de hedendaagse fiets. Rond 1790 begonnen de eerste experimenten met de loopfiets. In 1817 ontstond de eerste werkende loopfiets. Hier werd gebruik gemaakt van een houten frame, houten wielen en een eenvoudig zadel. Het opvallende aan de loopfiets was dat deze geen trappers had. Daarnaast kon je met de loopfiets maar zeer beperkt sturen. De fiets werd aangedreven door jezelf af te zetten vanaf de grond. Dit type fiets heette de velocipede. Het balanceren op  deze fiets was een ware kunst. Daarom kozen veel mensen ervoor om een of twee extra wielen op de fiets te plaatsen. 

Fietsen anno 1865

In 1865 ontstond de eerste fiets die leek op de fiets die wij vandaag de dag ook gebruiken. Het toestel was een tweewieler en maakte gebruik van duurdere materialen om de fiets van te maken. Zo werd er meer ijzer gebruikt in plaats van hout. Deze fietsen hadden wel trappers, die werden bevestigd aan het voorwiel, maar deze hadden nog geen kettingaandrijving. Dit zorgde er voor dat de snelheid van de fiets voor een groot deel afhankelijk was van de grootte van het voorwiel. Daarom werden er fietsen ontwikkeld met enorm hoge en grote voorwielen. Het was echter geen pretje om op deze fietsen te rijden, het hoge voorwiel zorgde voor een zeer beperkte mate van balans.