Nieuwe vormen van werken

De tijden van de ouderwetse ‘negen tot vijf’ mentaliteit lijken te vervagen. Steeds meer werkgevers kiezen voor alternatieve vormen van het werken. In dit artikel vind je allerlei voorbeelden van deze nieuwe vormen. De vormen worden beoordeeld op voor- en nadelen.

 

Het eerste voorbeeld is dat werkgevers de werknemers laten bepalen wanneer ze komen werken. De werknemers hebben hierdoor enorm veel vrije tijd. De werkgevers beoordelen de werknemers echter wel puur op prestatie. De werknemer werkt, door deze vorm, alleen op momenten dat hij of zij zich echt goed voelt. Hierdoor werkt de werknemer erg productief. Het is alleen wel lastig te controleren hoeveel uren de werknemer werkt.

 

Een ander voorbeeld is dat je zelf kan kiezen hoeveel je gaat verdienen. Dit is een geval wat nog niet erg veel voorkomt in Nederland, maar hij is er wel. In deze vorm kan de werknemer zelf zijn prestaties beoordelen en zichzelf belonen met een voor hem passend salaris. Het voordeel hiervan is dat er sprake is van zelfreflectie voor de werknemer. Toch zal je als werkgever wel een limiet moeten toevoegen aan de salarissen. Hierdoor kan je geen buitensporige salarisstroken krijgen.

 

Tegenwoordig kunnen werknemers er soms ook voor kiezen waar ze zullen gaan werken. Dit is allemaal mogelijk door de cloud software van deze tijden. Deze online werkplek zorgt ervoor dat je de uren niet meer op kantoor hoeft te maken, maar gewoon thuis of waar je maar wilt. Het nadeel van deze methode is dat er intern minder overleg mogelijk is. Dit komt doordat je wel via internet kan praten, maar dit toch altijd anders is dan face-to-face. Feedback van collega’s helpt erg met het verbeteren van de prestaties.

 

Er zullen altijd bedrijven zijn die gewoon vast blijven houden aan de standaard ‘negen tot vijf’. De reden hiervoor is dat deze tijden nog steeds werken. Ook zitten de ‘negen tot vijf’ tijden bij velen van de werknemers al in de systemen, en willen hier niet vanaf.