De juiste warmteklasse dekbed

Wanneer je een nieuw dekbed gaat kopen is niet alleen het formaat belangrijk maar ook de warmteklasse. De warmteklasse geeft aan hoe warm een dekbed is of een indicatie ervan. Dit zorgt ervoor zodat jij weet hoe warm een bepaald dekbed ongeveer is. In dit artikel gaan we verder in op de warmteklasse, hoe deze wordt bepaald en welke warmteklasse bij jou kan passen.

 

De warmteklasse

De warmteklasse van een dekbed wordt bepaald door de vulling en het vulgewicht, eigenlijk is dit gelijk aan de dikte van een dekbed. Als je aan online aan het kijken ben dan heeft het klakkeloos vergelijken van vulgewicht geen zin. Een donzen dekbed is bijvoorbeeld veel lichter dan een wollen dekbed terwijl het dezelfde warmteklasse is. De dikte en het gewicht vertellen dus niet alles. Als je wilt weten hoe warm een dekbed is en hoe je het kan vergelijken, kijk dan naar de warmteklasse.

 

Verschillende warmteklassen

Er zijn vier verschillende warmteklassen voor dekbedden. Deze zijn afgestemd op de seizoenen en de warmtebehoefte. Een klasse een dekbed biedt de hoogste warmte-isolatie en is geschikt voor mensen die het snel koud hebben en is dus goed voor in de winter. Een klasse twee dekbed biedt een gemiddelde warmte-isolatie. Dit is goed voor mensen die het niet snel warm of koud hebben en kan het hele jaar gebruikt worden. De derde klasse biedt een prettige warmte en is geschikt voor mensen die het redelijk snel warm hebben en is goed geschikt voor de lente en herfst. De laatste klasse, vier, is geschikt voor in de zomer. Deze klasse is het dunst en perfect voor mensen die het snel te warm hebben.

 

De warmteklassen hebben ook bepaalde diktes. Hierop vertrouwen is niet verstandig door het verschillende materiaal wat gebruikt wordt. Een dekbed van ganzendons is over het algemeen veel dunner dan een wollen dekbed terwijl het in dezelfde warmteklasse valt.