Verschil sierpoort en spijlenpoort

Als je opzoek bent naar een metalen poort voor bij je hekwerk ben je waarschijnlijk uitgekomen op de sierpoort en spijlenpoort. In dit artikel leggen wij het verschil uit en wanneer je misschien beter kunt kiezen voor spijlenpoort en wanneer voor een sierpoort. Hierdoor weet je na het lezen meteen wat voor jou de beste optie is.

 

Overeenkomst sierpoort en spijlenpoort

De eerste, meest duidelijk overeenkomst tussen deze twee is het materiaal waar ze van gemaakt zijn. Allebei zijn ze doorgans gemaakt van verzinkt ijzer. Het ijzer is verzinkt zodat het niet kan gaan roesten. Ook kunnen ze beiden gecoat worden in elk gewenste RAL-kleur.

 

Een andere overeenkomst is dat zowel de sierpoort als spijlenpoort beschikbaar zijn in drie varianten, de looppoort, draaipoort en schuifpoort, afhankelijk van jouw wensen en behoeftes.

 

Verschil sierpoort en spijlenpoort

Allereerst is het verschil in ontwerp. Een spijlenpoort is vaak een simpele poort met verticale spijlen en meer niet. Een sierpoort heeft een sierlijkere uitstraling en is verkrijgbaar in veel verschillende ontwerpen en is aan te passen naar de voorkeur van degene die de poort koopt. Een sierpoort heeft de stevigheid van een spijlenpoort maar heeft een andere uitstraling. Mede door deze uitstraling wordt een sierpoort over het algemeen meer gebruikt voor het afsluiten van privéterreinen en tuinen en zie je spijlenpoort meer terug bij industrie- en bedrijventerreinen. Bij bedrijventerreinen gaat het meer om de veiligheid en is het uiterlijk een stuk minder belangrijk.

 

Een ander verschil is de prijs. Dit is maar een klein verschil maar het is wel aanwezig. Om te beginnen de prijs van een looppoort bij de verschillende soorten. Een sierlooppoort heeft een prijs tussen de €130 en €300 en een spijlen looppoort heeft een prijs tussen de €270 en €300. De lage prijs bij de sierlooppoort komt waarschijnlijk omdat deze ook vaker in lagere variant worden verkocht voor bijvoorbeeld de voortuin. Bij een draaipoort is het verschil al een stuk groter. De spijlen draaipoort kost tussen de €515 en €900 terwijl je voor een sier draaipoort tussen de €575 en €1.500 betaald. De prijs voor een sier schuifpoort ligt tussen de €1.450 en €2.000 en bij de spijlenversie tussen de €1.080 en €1.900. Hier ligt de hoogste prijs een stuk dichterbij elkaar.