Huistelefoon: anno 2017 nog steeds nuttig

Een huistelefoon: voor sommige mensen is het slechts nog een stukje nostalgie, anderen kunnen niet zonder een huistelefoon. Door de komst en opbloei van de mobiele telefoon hebben steeds minder mensen een vaste telefoon. Vooral onder jongeren is deze telefoon niet meer populair. Ook mensen die gaan verhuizen, kiezen er vaak voor om geen vaste lijn meer te installeren. Toch biedt het vele voordelen om een huistelefoon aan te schaffen.

huistelefoon-retro

Waarom een huistelefoon?

Ken je dat? Je wilt graag bellen of een bericht versturen, maar je hebt geen bereik. Hier hebben mobiele gebruikers vandaag de dag nog steeds veel last van. Dit probleem zal je bij een huistelefoon niet snel hebben. Als je bereik thuis niet altijd goed is, dan is een vaste telefoon of huistelefoon een goed alternatief. De kwaliteit van het gesprek is bij een huistelefoon ook altijd goed. Dit is bij een mobiele telefoon niet zonder meer vanzelfsprekend.

De batterij van een mobiele telefoon gaat vaak snel leeg. Dit geldt vooral voor smartphones, die mensen ook gebruiken voor social media, het maken van foto’s en het spelen van spelletjes. Een huistelefoon wordt vaak standaard in de oplader gezet of is aangesloten op stroom. Bovendien gebruikt men de huistelefoon meestal alleen om te bellen in plaats van meerdere doeleinden. Veel mensen zien een huistelefoon met vaste lijn als betrouwbaarder dan een mobiele telefoon. Een nadeel is wel dat je je huistelefoon alleen thuis kunt gebruiken. Wel kun je het nummer van je vaste lijn laten doorverbinden naar je mobiele telefoon, waardoor dit probleem wordt opgelost.

Sommige mensen willen hun mobiele telefoon niet op de slaapkamer hebben. Dit zorgt namelijk voor afleiding tijdens het slapen. Niemand wil natuurlijk wakker gemaakt worden door een WhatsApp-bericht of een notificatie van een app. Ook slapen sommige mensen onrustig als ze hun mobiele telefoon op hun nachtkastje hebben liggen. Toch kan het handig zijn om een telefoon bij je bed te hebben, bijvoorbeeld als je ziek bent of als je alleen thuis bent. Een huistelefoon veroorzaakt niet dezelfde afleidingen als een mobiele telefoon, maar met een huistelefoon kun je toch iemand bereiken
als er iets is.

Andere mensen houden meer van retro in plaats van moderne technologie. Deze mensen kiezen er misschien voor om niet of weinig een mobiele telefoon te gebruiken. Om toch bereikbaar te zijn kiezen ze dan voor een vast toestel, in ieder geval voor thuis.

Een vast toestel op kantoor

Een vaste verbinding biedt de mogelijkheid tot het bellen van meerdere nummers tegelijk. Dit is mogelijk als je meerdere toestellen hebt, iets dat bij bedrijven vaak het geval is. Een vaste telefoon is dan ook ideaal op kantoren. Meerdere werknemers kunnen dan tegelijk bellen vanaf hetzelfde nummer. Klanten kunnen ook door meerdere werknemers geholpen worden, waardoor ze niet of niet lang in de wacht hoeven te staan. Grappig genoeg wordt een dergelijke telefoon met vaste lijn geen kantoortelefoon genoemd, maar ook dat is een huistelefoon.

Een huistelefoon duur?

Een vaste verbinding zit bij veel tv- en internetpakketten inbegrepen. De drempel om een vaste lijn te nemen is dus laag. Ook is van en naar een vaste lijn bellen soms goedkoper, maar niet altijd. Als je een servicenummer van een bedrijf belt, hoor je vaak de mededeling “plus de kosten voor het gebruik van uw mobiele telefoon”. Dit voorkom je met een vaste verbinding zoals bij een huistelefoon. Toch kan mobiel bellen goedkoper zijn, zeker als je binnen je bundel van je abonnement blijft. Afhankelijk van het type gebruiker kan bellen met een huistelefoon dus voordelig zijn, of niet. Goed uitrekenen dus.

Verschillende type toestellen

Er zijn verschillende types huistelefoon waaruit je kan kiezen. Afhankelijk van je doel maak je de keuze die het beste bij je wensen past. Zo zijn er naast telefoons die veel in bedrijven worden gebruikt ook telefoons die veel in huishoudens worden gebruikt en dat heeft zo zijn redenen. Bedrijven maken vaak nog gebruik van vaste verbindingen. Een bureautoestel is ideaal voor bedrijven. Je kunt kiezen voor een simpel model huistelefoon zonder scherm waar je alleen mee kunt bellen, maar je kan ook kiezen voor een uitgebreider model, bijvoorbeeld met touchscreen. In bedrijven worden ook vaak conferentietelefoons gebruikt. Deze worden gebruikt in vergaderzalen voor telefonische conferenties.

Huishoudens gebruiken vaak een handset of hoorntoestel. Een handset is handig als je graag draadloos wilt bellen. Ook zijn handsets verkrijgbaar in sets van een, twee of drie telefoons. Ideaal als je op meerdere plekken in huis een vaste lijn wilt hebben. Handsets zijn ook verkrijgbaar in een speciale uitvoering voor senioren. De toetsen zijn dan extra groot. Een hoorntoestel is simpel in gebruik en wordt vaak op één plek in het huis geplaatst.

Binnen de soort toestellen kan je nog keuzes maken uit verschillende merken en kleuren. Daarbij zijn natuurlijk ook de opties van de telefoon belangrijk. Een vaste telefoon gebruik je in eerste instantie natuurlijk om te bellen, maar er zijn opties om dit uit te breiden. Sommige types huistelefoon hebben bijvoorbeeld de optie tot een babyfoon. Ideaal voor jonge gezinnen. Verder kan je nog kiezen voor een huistelefoon die opties heeft zoals een telefoonboek, nummerherkenning, handsfreefunctie, een antwoordapparaat en een meeluisterfunctie.