Hoe maak je koffie?

Hoe maak je een lekker bakkie koffie? Dat is een goede vraag. Wij Nederlanders drinken een hele hoop koffie per dag, om precies te zijn drinkt de Nederlandse bevolking 2,4 kopjes koffie per dag. Dat klinkt misschien niet als heel veel, maar Nederlanders drinken de meeste koffie van de hele wereld. Op de tweede plek in de rang lijst vind je Finland. De Finnen drinken 1,8 kopjes koffie per dag. Daar na komen de landen in Noord en centraal Europa, daar drinken de mensen ongeveer 1,5 kopje koffie per dag.

 

Wat voor soort water?

Maar hoe maak je nou een lekkere bak koffie? Of zoals onze Vlaamse onderburen zeggen: een goede tas koffie. Nou het is vrij simpel. De belangrijkste regel is om verse ingrediënten te gebruiken. Daarnaast kan je ook beter bron water of gefilterd water gebruiken in plaats van water wat uit de kraan komt. In Nederland hebben we zeker gezond en goed drinkbaar water, maar het water bij ons bevat nog steeds een beetje kalk. Die kalk zorgt ervoor dat de koffie al snel wat scherper gaat smaken.

 

Filter koffie

Wanneer je filter koffie gaat zetten en dus niet koffiecups, kan je je aan de volgende maat staven vast houden. Voor een milde smaak neem je ongeveer zeven gram koffie poeder per kopje koffie. Wanneer je liever wat sterkere koffie drinkt, neem je zo’n veertien gram koffie poeder voor iedere kop koffie die je wilt gaan zetten. Je kunt natuurlijk altijd een variëren in hoe veel koffie poeder je gebruikt. Door er een beetje mee te spelen, kom je vanzelf achter de juiste hoeveelheid voor jouw ultieme bakje koffie. Filter koffie is niet het beste alternatief Nespresso cups.

 

Schoonmaken

Wat veel mensen vergeten nadat zij een bakje koffie zetten, is om het koffie zet apparaat grondig schoon te maken. Zorg er in ieder geval voor dat je het water wat is overgebleven en de koffie prut direct weg gooit.