Onderhoud bij een vastgoedbeheerder

Als er meerdere mensen eigenaar zijn van een pand op Nederlands gebied, is het verplicht om een vereniging van eigenaren op te richten. Vervolgens is het voor alle deeleigenaren verplicht om lid te worden van deze VvE. Deze vereniging is nodig omdat het op papier niet mogelijk is dat meerdere mensen eigenaar zijn van een pand. Vervolgens zijn alle leden deeleigenaar van het pand.

Een VvE is zich vervolgens verplicht om aan een aantal regels te houden. Zo is het de eerste verplichting van een VvE om een meerjarenplanning op te stellen. In deze meerjarenplanning staan alle onderdelen van het pand met hun geschatte levensduur. Vervolgens kan aan de hand van deze planning worden vastgesteld welke dingen wanneer moeten worden vervangen.

Als alle onderdelen zijn beschreven en er bekend is wanneer welke dingen moeten worden vervangen, kan er ook worden vastgesteld hoeveel het maandelijks kost om het pand te onderhouden. Aan de hand van dit maandelijkse bedrag kan dan worden uitgerekend voor hoeveel alle leden verantwoordelijk zijn. Op deze manier kun je een VvE vormgeven.

Het onderhoud van het pand moet wel door de leden van de VvE worden geregeld. Het moeilijke aan het intern regelen van het onderhoud is dat elk lid andere eisen heeft ten aanzien van de kwaliteit van zijn deel. Als daar geen duidelijke afspraken over worden gemaakt gaan alle leden hun gang en kunnen sommige leden het oneerlijk vinden dat zij meer doen dan andere leden. Als je deze ruzie wilt voorkomen kun je het beste al het onderhoud uitbesteden. Het uitbesteden van het onderhoud kan het beste bij een vastgoedbeheerder. De meeste vastgoedbeheerders hebben zowel een dienst voor het vaste onderhoud als een dienst voor al het incidentele onderhoud van het pand. Zo kun je met dagelijkst technisch beheer al het incidentele onderhoud regelen.