Milieuvriendelijk dak is beter voor milieu en slechter voor de portemonnee

Sommige mensen hebben wat geld over en weten niet direct wat ze ermee kunnen. Een van de dingen die je dan met het geld kan doen is door het in je huis te investeren. Een van de dingen waar dat in kan is het dak van je huis. Er zijn verschillende alternatieven voor een pannendak waar je in kan investeren die bijna allemaal milieuvriendelijker zijn. Een goed alternatief voor het pannendak is een rieten dak.

Een rieten dak is een goede investering omdat rieten daken beter isoleren dan pannendaken. In de winter blijft het daardoor langer warm in huis waardoor je in de winter kan besparen op stookkosten en in de zomer blijft het met een rieten dak langer koel in huis waardoor er minder kosten nodig zijn om het huis koel te houden.

Daarnaast is een rieten dak goed omdat het voor sfeer zorgt. Een rieten dak heeft de eigenschap dat het met het weer mee kleurt. Zo kleurt een rieten dak lichter als de zon er op schijnt en kleurt een rieten dak donkerder als het regent. Het belangrijkste van een rieten dak is uiteindelijk dat de meeste rietsoorten bijna volledig biologisch afbreekbaar zijn waardoor een rieten dak milieuvriendelijker is dan het veelgebruikte pannendak.

Het nadeel van een rieten dak is alleen dat deze iets duurder is dan een pannendak. Een rieten dak kost in aanleg ongeveer twee keer zoveel als een pannendak. De voordelen van het rieten dak moet je daarom wel vinden opwegen tegen het kostenplaatje. De totale kosten zijn afhankelijk van de levensduur van het dak, van de moeilijkheid van het aanleggen en van de hoeveelheid onderhoud dat er aan gedaan is en zijn daarom moeilijk te voorspellen.

Afhankelijk van het rietdekkersbedrijf en het onderhoud gaat een rieten dak tussen de vijfentwintig en de vijftig jaar mee. Een rieten dak hoeft dus niet vaak te worden vervangen maar wel vaker dan een pannendak.