Shisha blijft belangrijk

Het is algemeen bekend dat het roken van shag, sigaren, sigaretten een pijp of een waterpijp schadelijk aan de gezondheid van de roker kan zijn en ook schadelijk kan zijn voor de gezondheid van mensen in de omgeving van de roker. De teksten en afbeeldingen op de pakjes shag liegen er dan ook niet om. Op de pakjes staan allemaal afbeeldingen van dingen die je kan krijgen als je rookt.

Daarom worden de plekken in Nederland, waar het is toegestaan om te roken steeds meer beperkt. In veel openbare ruimtes worden beperkingen gelegd op mensen, omdat roken de gezondheid van de omstanders kan schaden.

Het is sinds 1 juli 2008 verboden om in horecagelegenheden te roken die voor het publiek zijn bestemd. Daarom is het vandaag niet meer toegestaan om in openbare ruimtes zoals horecagelegenheden te roken, terwijl de horeca juist een plek is waar vaak wordt gerookt. De enige plekken waar je tegenwoordig nog mag roken zijn de horeca zijn in de rookruimtes.

Shisha lounges vallen ook onder de horeca, maar willen soms helemaal geen drankjes serveren. Toch moeten ook deze lounges ruimtes maken waar mensen kunnen roken. Veel shisha lounge eigenaren vonden deze regeling niet zo leuk, maar konden niet veel anders doen dan naar de regelgeving luisteren. Daarom hebben veel shisha lounge eigenaren een ruimte gemaakt waar er waterpijp kon worden gerookt.

Horecabedrijven die een deel van de inkomsten aan andere dingen dan aan shisha’s hebben te danken hebben minder moeite met deze regeling, maar horecabedrijven die bijna al hun inkomsten aan de shisha waterpijp hebben te danken, moesten een deel van de ruimte inleveren en moesten daarmee een deel van de omzet inleveren.

Deze regeling geldt alleen voor ruimtes binnen, want buiten is het wel toegestaan om te roken, dus ook op een (overdekt) terras. Een ruimte wordt een terras als één wand helemaal open is. Dit is allemaal pas toegestaan als het roken geen overlast voor omstanders zal veroorzaken.