Voorkom inbraak

Je hoort steeds vaker over inbraak. Het is een eng idee, er zijn vreemde mensen in je huis geweest. Ze hebben aan je eigendommen gezeten en misschien wel waardevolle spullen meegenomen. De politie wordt gebeld, maar meestal wordt er niet veel door ze gevonden. De inbrekers zijn heel subtiel te werk gegaan met handschoenen en bivakmutsen. Ze doen dit vast niet voor het eerst. Wat zou je eraan kunnen doen om te voorkomen dat er wordt ingebroken?

Het is een goed idee om iets te installeren waarmee je je vertrouwde huis ook in de gaten kan houden als je niet thuis bent. Iets als een bewakingscamera. Als je er meerdere in en rond het huis plaatst, kan je precies bijhouden wat er gebeurd. Koppel hem aan je mobiele telefoon en zie alles live, waar je ook bent. Ook is het handig als je kinderen alleen thuis zijn. Zo kun je van een afstand toch een oogje in het zeil houden om te checken of alles goed gaat en ze zich niet misdragen.

Zo’n camera gaat vaak in combinatie met een alarmsysteem. Dit systeem laat een alarm horen als er bewegingen worden geconstateerd als je er zelf niet bent. Voordat je de deur uit gaat, zet je hem aan. Als er dan iemand binnen probeert te komen of een raam of deur forceert, zal in het huis het alarm af gaan. De politie wordt gebeld en je krijgt zelf ook een melding op je telefoon dat er iets mis is.

Een derde optie is voor meerdere doeleinden goed, maar brengt ook een paar nadelen met zich mee. Een waakhond. Neem dan wel een goede. Als je boven ligt te slapen en er komt iemand het huis binnen, zal je het snel genoeg weten door het geblaf van de hond. Het nadeel is wel dat je ook voor de hond moet zorgen. Niet iedereen heeft daar zin, tijd en ruimte voor, maar het is wel een goed idee.